Polish English French German Italian Portuguese Spanish

FUNDACJA

SZANSA DLA

ZWIERZAKA

"ZOA"

NASZE

MOTTO

 

Przecież Człowiek ma wobec zwierząt wielki obowiązek - pomóc im przeżyć życie, a tym oswojonym - odwzajemnić ich miłość i czułość, bo one nam dają o wiele więcj niż od nas dostają.

Olga Tokarczuk

  • Po pierwsze i najważniejsze - wegetarianie i weganie nie przyczyniają się do cierpienia i zabijania zwierząt. W ciągu swojego życia przeciętny człowiek zjada: 5 krów, 20 świń, 29 owiec, 760 kurczaków, 46 indyków, 18 kaczek, 7 królików i około 1000 ryb. W sumie daje to prawie 2000 ocalonych istot . Jest to ogromna liczba!
  • Po drugie - wegetarianie oraz weganie nie przyczyniają się do głodu na świecie. Zwierzęta zjadane przez ludzi karmione są roślinami, które mogłyby wyżywić głodujące dzieci i dorosłych w wielu miejscach na Ziemi. Zwierzęta te zjadają ogromne ilości roślin, ponieważ do wyprodukowania 1 kg mięsa, potrzeba ich od 8 do 10 kg.
  • Po trzecie - wegetarianie i weganie nie są współodpowiedzialni za główne źródło zanieczyszczenia naszej planety, jakim są ścieki, odchody i gazy powstające w hodowlach przemysłowych. Ścieki z chowu przemysłowego zanieczyszczają grunty, a gazy, głównie metan, zanieczyszczają powietrze i niszczą warstwę ozonową, co w przyszłości może doprowadzić do efektu cieplarnianego na Ziemi. Udowodniono nawet, że cały transport na ziemi nie zanieczyszcza tak powietrza, jak chów  przemysłowy.
  • Po czwarte - dieta mięsna jest niezdrowa. Jest to dieta bogata w tłuszcze, a więc i w szkodliwy cholesterol, a uboga w witaminy i mikroelementy, których nieocenionym źródłem są zboża, warzywa, owoce, orzechy i pestki. Czyli pożywienie wegetarian i wegan.

Według American Dietary Association odpowiednio zaplanowana dieta wegetariańska lub wegańska zapewnia organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze (węglowodany, błonnik, białka, tłuszcze), potrzebne minerały i mnóstwo witamin. Jadłospis wege to różnorakie odmiany kaszy, ryżu, makarony, wszystkie warzywa i owoce, rośliny strączkowe, zboża, ziarna i pestki, otręby, orzechy i suszone owoce, jak np rodzynki, daktyle, figi.