Polish English French German Italian Portuguese Spanish

FUNDACJA

SZANSA DLA

ZWIERZAKA

"ZOA"

NASZE

MOTTO

 

Przecież Człowiek ma wobec zwierząt wielki obowiązek - pomóc im przeżyć życie, a tym oswojonym - odwzajemnić ich miłość i czułość, bo one nam dają o wiele więcj niż od nas dostają.

Olga Tokarczuk

  • Wegetarianizm prowadzi do niedoborów białka - MIT! To jeden z najstarszych mitów dotyczących diety wegetariańskiej. Białka składają się z wielu aminokwasów. Część z nich nasz organizm jest w stanie sam wyprodukować, a część (osiem tzw. aminokwasów egzogennych) musimy dostarczyć wraz z pożywieniem. W różnych produktach aminokwasy te występują w różnej kombinacji i ilości, ale proporcje te nie mają jednak znaczenia, ponieważ wszystkie aminokwasy egzogenne występują w produktach roślinnych. Spożywając różnorodne produkty roślinne zawierające białko, wegetarianie dostarczają różnych aminokwasów, które uzupełniają się nawzajem, a tym samym dostarczają swojemu organizmowi „pełnowartościowe” białko. Ma ono jeszcze tę zaletę, że jest pozbawione niebezpiecznych tłuszczy. Wegetarianie spożywający nabiał spożywają również białko zwierzęce zawarte w mleku i jajach, podczas gdy weganie polegają tylko i wyłącznie na białku pochodzenia roślinnego, które w stu procentach zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu, również w u  sportowców.
  • Wegetarianizm prowadzi do anemii - MIT! Wielu ludzi boi się, że przechodząc na dietę wegetariańską/wegańską nie będą w stanie dostarczać swojemu organizmowi wystarczającej ilości żelaza. W produktach roślinnych żelazo występuje w postaci niehemowej, która jest trudniej wchłaniana przez nasz organizm niż żelazo hemowe z produktów odzwierzęcych. Nie należy się jednak obawiać, ponieważ można zwiększyć ilość wchłanianego z pokarmów roślinnych żelaza spożywając produkty bogate w witaminę C. Najlepszym roślinnym źródłem żelaza są produkty pełnoziarniste, natka pietruszki, pestki dyni oraz rośliny strączkowe. Chcąc zwiększyć podaż żelaza wystarczy na kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa położyć kawałek papryki, która jest wspaniałym źródłem witaminy C.
  • Wegetarianizm grozi niedoborem witaminy B12 - MIT! Witamina B12 odpowiada min. za kondycję naszego układu nerwowego oraz, wspomaga regenerację i metabolizm. Jej niedobór prowadzić może do anemii i niebezpiecznych zaburzeń układu nerwowego. Faktem jest, że witamina ta występuje wyłącznie w produktach odzwierzęcych – to jest mięsie i nabiale. W związku z tym wegetarianom spożywającym mleko i jaja nie grozi jej niedobór. Osobom chcącym przejść na dietę wegańską, zalecana jest suplementacja witaminy B12. Innym, dobrym źródłem witaminy B12 dla wegan są produkty w nią wzbogacane, np. mleko sojowe (AlproSoya, ValSoja), niektóre płatki śniadaniowe a czasem także kakao.
  • Wegetarianie zagrożeni są niedoborem witaminy D - MIT! Witamina D syntezowana jest w naszym organizmie na skutek nasłonecznienia. Około 15 min dziennie w słońcu wystarczy do zapewnienia organizmowi optymalnej dawki witaminy D. W naszej szerokości geograficznej, ze względu na okresowy niedobór światła słonecznego, zalecana jest suplementacja witaminy D w okresie od października do marca. Dotyczy to zarówno osób na diecie tradycyjnej jak i roślinnej. Ponownie warto zwrócić uwagę na mleko sojowe fortyfikowane w witaminę D2. Należy również odróżnić witaminę D3 pochodzenia zwierzęcego od D2 pochodzenia roślinnego.
  • Wyłączając produkty mleczne z diety narażamy się na niedobory wapnia w diecie - MIT! Badania kliniczne nie wykazały istotnych różnic w gęstości kości między wegetarianami i weganami a osobami na diecie tradycyjnej. Wysokie spożycie produktów mlecznych może natomiast zwiększyć ryzyko nowotworu prostaty i prawdopodobnie nowotworu jajnika. Produkty roślinne są w tym wypadku dużo bezpieczniejszym źródłem wapnia. Przykładem są ciemne zielonolistne warzywa, migdały, brokuły, brukselka, soja, figi, a także ziarna sezamu i maku (wystarczy je wcześniej zmielić i stosować jako posypkę do kanapek lub sałatek). Dostępne są również produkty fortyfikowane w wapń. np. płatki śniadaniowe czy mleko sojowe.
  • Jedzenie wegetariańskie i wegańskie jest niesmaczne – MIT! Posiłki  wegetariańskie lub wegańskie przygotowuje się tak samo, jak mięsne. Można je gotować, smażyć, dusić, albo piec, dodając przy tym różne przyprawy. W przeciwieństwie do mięsa, większość warzyw i wszystkie owoce można jadać na surowo i w ten sposób dostarczyć wielu cennych witamin i minerałów.
  • Jedzenie wegetariańskie i wegańskie jest drogie – MIT! Podstawowe składniki, z których przyrządzane są posiłki wegetariańskie/wegańskie, czyli różne rodzaje kasz, ryż, makaron są wręcz bardzo tanie (koszt 3 - 4 zł za opakowanie), podobnie jak owoce i warzywa (szczególnie w sezonie). NIE JEST KONIECZNE kupowanie np. tofu, które rzeczywiście nie należy może do najtańszych albo gotowych dań  wegetariańskich/wegańskich.
  • Skąd czerpać pomysły na dania wegetariańskie i wegańskie? Obecnie dostępnych jest wiele książek kucharskich z przepisami na takie dania, ale jeszcze więcej jest ich w internecie na licznych blogach wegetariańskich i wegańskich. Dodatkowo są to przepisy już wypróbowane, a więc na pewno smaczne.